Izboljšanje dostopa do trga za mala in srednje velika podjetja ter mikropodjetja v mestih Južnoafriške republike - Rogerson, Christian M. (Urbani izziv, 2013)
Od demokratične spremembe leta 1994 se vladna politika v Južnoafriški republiki osredotoča na podpiranje malih in srednje velikih podjetij ter mikropodjetij (MSMP). Zaradi visoke stopnje brezposelnosti in revščine na mestnih območjih so posledice te interventne politike zelo pomembne za razvoj mest. Zaradi pestre zgodovine Južnoafriške republike želi vlada dati priložnost podjetjem v lasti temnopoltih Južnoafričanov, ki so bili med apartheidom prikrajšana skupina. V članku avtor preučuje trenutne politične pobude, namenjene reševanju omejenega dostopa do trga, in obseg spodbujanja novih tržnih priložnosti za podjetja v lasti temnopoltih na mestnih območjih Južnoafriške republike. Poudarek je na dveh temah: povezovanju z oskrbovalnimi verigami zasebnega sektorja, zlasti prek zagotavljanja raznolikosti dobaviteljev, in povezovanju s trgi javnega sektorja prek javnih naročil. Iz političnih usmeritev je jasno, da ima vlada omejena pooblastila za izboljšanje položaja in konkurenčnosti MSMP v lasti temnopoltih, zato podpira pobude zasebnega sektorja. Poleg tega poskuša uresničevati, kar zagovarja, in uporabiti svoje možnosti izvajanja javnih naročil ter tako pomagati MSMP v lasti temnopoltih.
Keywords: črnci; dostopnost; Južnoafriška republika; lastništvo; mala podjetja; podjetništvo; srednja podjetja; trg; vladna politika