Design of anti-roll bar systems based on hierarchical control - Varga, Balázs (Strojniški vestnik, 2015)
Članek podaja predlog modela in zasnove krmiljenja aktivnega prečnega stabilizatorja. Namen takšnega sistema je zagotavljanje delovanja aktivnega momenta na šasijo za izboljšanje dinamike gibanja okrog vzdolžne osi. Krmilni sistem mora upoštevati več vidikov. Prvič, kot vrtenja okrog vzdolžne osi vpliva na udobje potnikov v vozilu, prevelik kot pa lahko povzroči nevarnost prevračanja. Drugič, upoštevati moramo tudi kotni pospešek omenjenega gibanja zaradi impulznih vzbujanj. Vzbujanja, ki se prenašajo prek ceste, povzročajo velik kotni pospešek šasije takrat, ko je odklonski kot še majhen. Tretjič, krmilni sistem mora upoštevati omejitve krmilnega toka, ki izhajajo iz lastnosti električnega sistema. Krmiljenje vozila mora torej zagotavljati vse tri lastnosti.
Keywords: avtomobili; hidravlični aktuatorji; krmilna tehnika; načrtovanje ojačenja; prečni stabilizatorji