Postmoderni premik in razvoj podeželja - Kos, Drago (Urbani izziv, 1998)
Spremembe v ekonomiji nimajo več neposrednega vpliva na stopnjo družbene integracije. Ena temeljnih značilnosti družb visoke moderne je prav množenje temeljnih razvojnih dejavnikov. Z vidika družbenega in v precejšnji meri tudi prostorskega planiranja ta sprememba pomeni, da razvoja ni več mogoče pojasnjevati monokavzalno. Prikazu "postmodernega premika" v sodobnih družbah sledi prikaz položaja Slovenije, pri tem pa sta izpostavljena pomen podeželja in izhodišča projektov razvoja in prenove vasi.
Keywords: družbene spremembe; družbeni razvoj; družbeno planiranje; podeželje; prostorsko planiranje; rural area; spatial planning; vrednote