Toward a historiography of dreams - Vollmer, Laura J. (Poligrafi, 2023)
Čeprav se zgodovinopisje sanj še ni uveljavilo kot samostojno področje, so ključne spremembe v raziskovanju sanj vredne razmisleka o implicitnem znanju o njem v akademski sferi. V prispevku je zgodovinska konstrukcija »sanj«, ki napo-veduje oblikovanje tovrstne historiografije, obravnavana z vidika diskurza preko lokalizacije v notranjih/zunanjih, subjektivnih/objektivnih, komunikacijskih in družbeno zamišljenih prostorih sanj, kot tudi skozi teoretični paradigmi esencia-lizma in kontekstualizma. Predmodernistični do post-postmodernistični sistemi znanja ali episteme v teh diskurzih so formativne sile, ki določajo pravo oziroma pomembno védenje. razpravo zaokroži razmislek o aktualnem stanju raziskav o sanjah s stališča post-postmodernizma, ki nakazuje ontološko večplastnost »sanj«
Keywords: discourse; diskurz; episteme; epistemes; historiography of dreams; history of dreams; intelektualna zgodovina; intellectual history; post-postmodernism; post-postmodernizem; zgodovina sanj; zgodovinopisje sanj