Slovenes in Sweden - Budja, Avguština (Dve domovini, 1996)
Prispevek v prvem delu obravnanva priseljevanje različnih narodov na Švedsko, švedsko priseljensko politiko in reforme, stopnjo znanja švedskega jezika med priseljenci in vključevanje priseljencev v politično življenje nove domovine. V drugem delu avtorica oriše procese izseljevanja Slovencev na Švedsko, njihovo stopnjo izobrazbe in ekonomske razmere, njihove etnične organizacije, kulturno dejavnost, tisk in versko življenje in končno izglede za prihodnost slovenske skupnosti na Švedskem.
Keywords: Slovenci; Slovenes; slovenski izseljenci; slv; Švedska