Razvoj žil - Petrovič, Danijel (Medicinski razgledi, 2003)
Krvna obtočila se pričnejo razvijati iz mezenhima splanhničnega mezoderma sredi 3. tedna razvoja zarodka, ko prehrana embrija z difuzijo ne zadošča več.Obtočila se začno razvijati izven zarodka (ekstraembrionalno) 17. dan razvoja.in v zarodku (intraembrionalno)18. dan: Obtočila se razvijejo iz mezoderma (predvsem iz splanhničnega mezoderma), na razvoj obtočil pa pomembnovpliva endoderm. V 3. tednu razvoja se pojavita primordialno srce in sistem žil. V 5. tednu prepoznamo na zarodku tri pare ven; ki se stekajo v venozni sinus: vitelinski ali omfalomezenterični, popkovnični in kardinalni veni. V 5. tednu razvoja se začnejo razvijati mezgovnice iz splanhničnega mezoderma.
Keywords: Aorta; Blood Vessels; Embryology; Aorta, Thoracic; Krvne žile; Lymphatic System; Limfatični sistem; Arteries; Aorta torakalna; Veins; Arterije; Vene; ožilje; žile; embriologija; razvoj