Verižnica - elementaren in celovit pristop - Veselić, Krešimir (Obzornik za matematiko in fiziko, 2012)
Podan je elementaren dokaz, ki ne zahteva znanja variacijskega računa, da je verižnica stacionarna točka klasičnega problema iskanja vezanega ekstrema. Dokazano je tudi, da ima ta problem v verižnici strogi globalni minimum.
Keywords: globalni minimum; problem vezanega ekstrema; stacionarna točka; verižnica