Parole ritrovate - Toso, Fiorenzo (Linguistica (Ljubljana), 2009)
V članku je predstavljen niz besed, zbranih v narečju kraja Arenzano, enega izmed središč ligurske obale, nekaj kilometrov oddaljenega od Genove. Te besede se skladajo z oblikami iz starogenoveške literature (13. - 15. stoletje), ki niso več zabeležene v kasnejšem gradivu in predvsem ne v slovarjih, na osnovi katerih se je v zadnjih dvesto letih izoblikoval kanon pisne genoveščine. Vse te besede sicer izpričujejo semantični razvoj, ki je zanimiv več kot le zaradi enostavnega prepoznavanja izvornega etimona; nekatere izmed njih še vedno najdemo na skrajnem robu ligurskega območja, medtem ko so druge v zdajšnji obliki izpričane samo v narečju Arenzana. Ti elementi ponujajo nekatere vzgibe za razmišljanje o odnosu med izrazito konservativnimi območji na eni in inovativnimi območji na drugi strani, hkrati pa kažejo, da so lahko tudi navidezno dobro poznana in dokumentirana narečja zanimiva in da lahko z njihovim proučevanjem prispevamo k novim sinhronim in diahronim analizam pojavov širših razsežnosti. V tem smislu je značilen primer besede siömma, nadaljevalke grecizma CELEU(S)MA, s katerim se na neki način znova odpre problem zgodovine in širjenja niza iz tega grškega elementa izhajajočih leksemov, med katerimi je tudi znana italijanska beseda ciurma 'morska posadka'.
Keywords: besedoslovje; diahronija; dialect; etimologija; etymology; Italian; italijanščina; narečja; sinhronija