Izreki o kompaktnosti - Žager Korenjak, Neža (Matrika, 2014)
Predstavimo izrek N. Feldmana in J. Dydaka, ki vsaki zaprti unitalni podalgebri zveznih omejenih funkcij na topološkem prostoru priredi kompakten Hausdorffov prostor, ki zadošča določenim lastnostim glede na dano podalgebro. Kot posledice izpeljemo nekaj znanih izrekov splošne topologije: Stone-Weierstrassov izrek, Stone-Čechovo kompaktifikacijo, Tietzejev razširitveni izrek in izrek Tihonova.
Keywords: Hausdorffov prostor; kompaktnost; Stone-Čechova kompaktifikacija; Stone-Weierstrassov izrek