Ravnotežje moči v dobi umetne inteligence - Franca, Valentina (Delavci in delodajalci, 2023)
Umetna inteligenca dnevno prinaša nova orodja ter spreminja načine opravljanja dela, kar že vpliva na odnose med delavci in delodajalci. Zato je potreben temeljit razmislek, kako urejati te odnose, da se bodo ohranila in uresničevala temeljna načela delovnega prava. Toliko bolj to velja za kolektivna delovna razmerja, saj je mogoče marsikatero tveganje umetne inteligence razreševati in obvladati v dialogu med socialnimi partnerji. Med drugim to vključuje tudi ustrezno izobraževanje in usposabljanje delavcev za delo v digitalnem okolju ter s sistemi umetne inteligence.
Keywords: artificial inteligence; collective agreements; delodajalci; employers organizations; kolektivne pogodbe; sindikati; social dialogue; socialni dialog; trade unions; umetna inteligenca