Na rob razpravljanju o marksističnem izobraževanju pri pouku geografije in o novem učnem načrtu geografije za gimnazijo - Ilešič, Svetozar (Geografski obzornik, 1974)
Avtor kritično opozori na nekatere značilnosti nedavno objavljenih tez, ki skušajo neustrezno spreminjati tako težišče geografije kot učnovzgojnega predmeta kakor tudi nekatere bistvene poteze geografske stroke in geografske znanosti sploh.
Keywords: curriculum; education; geografija; geography; gimnazije; grammar schools; izobraževanje; Slovenia; Slovenija; učni programi