Otmar Reiser, mariborski župan v letih 1850-1861 - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2017)
Pričujoči članek obravnava življenje in delo mariborskega župana in posestnika Otmarja (Othmarja) Reiserja, ki je v prestolnici današnje slovenske Štajerske županoval med letoma 1850 in 1861. Bil je tudi stric še enega mariborskega župana Matthäusa Reiserja. Članek je napisan na podlagi analize arhivskih in časopisnih virov ter že obstoječe slovenske in avstrijske literature. Po rodu je bil Reiser iz današnje jugovzhodne Nemčije, po izobrazbi je bil pravnik, za začetek svoje uspešne kariere pa se je imel zahvaliti predvsem svojim družinskim vezem. V času njegovega načelovanja Mariboru je le-ta dobil nižjo realko, kadetnico in novo bolnišnično stavbo v magdalenskem predmestju. Ko se je Anton M. Slomšek sredi petdesetih let odločal za nov sedež lavantinske škofije, je Reiser pripomogel k temu, da je to postal prav Maribor.
Keywords: 19.st.; Maribor; občine; občinska uprava; Reiser, Otmar; župani