Metode izdelave bibliografij skladateljskega opusa - Krstulović, Zoran (Knjižnica, 2013)
V prispevku obravnavamo različne pristope, ki so jih ubrali sestavljalci bibliografij skladateljskih opusov posameznih skladateljev. Pregledali smo metode popisovanja glasbenih del v splošnih bibliografijah ter podrobneje raziskali metode, ki so bile podlaga sestavljanja glasbenih bibliografij posameznih skladateljev na Slovenskem od začetkov do danes. Metode popisovanja glasbenih del smo bolj podrobno raziskali na primeru dveh bibliografij skladb Emila Adamiča, prve iz leta 1937 in nove iz leta 2004, in bibliografije skaldatelja Vasilija Mirka. Na izbranih primerih smo pokazali tri značilne pristope pri izdelavi bibliografij skladb posameznega skladatelja, in sicer pristop, ki temelji na razvrstitivi del po obliki, zasedbi ali glasbenih zvrsteh, pristop abecednega popisa po naslovih skladb in kronološki princip nastanka skladb. Gre za prvo obravnavo metod priprave bibliografij skladateljskega opusa, rezultat katere so smernice za organizacijo popisov skladateljskih del, ki bodo v pomoč glasbenim bibliografom pri pripravi bodočih popisov.
Keywords: bibliografije; glasbena dela; glasbeni tiski; izdelava bibliografij; seznami; slovenski skladatelji; List of Slovenian composers