Youth ministry renewal guidelines in the context of the process of secularisation in Europe - Przygoda, Wiesław (Bogoslovni vestnik, 2025)
Sekularizacija – skupaj s silami globalizacije, kulturne revolucije, indivi-dualizma, subjektivizma, moralnega relativizma ter vseprisotnega vpliva sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij – vseskozi pomembno vpliva na versko krajino, zlasti med mlajšo generacijo v zahodni civilizaciji. Prispevek v uvodu povzema bistvene značilnosti religioznosti pri sodobni evropski mladi-ni. Glavni namen je raziskovanje potencialov za oživitev pastorale mladih, ki naj se spopade z vplivom sekularizacije in njenim neugodnim vplivom na krščansko vero. Raziskava se osredotoča na naslednje elemente, ki jih predlagamo za obnovo pastorale mladih: a) oživitev (pred)evangelizacije; b) aktivno sodelovanje pri gradnji cerkvene skupnosti; c) spodbujanje družbene vključenosti z vključevanjem v apostolat Cerkve; d) sprejemanje novih jezikovnih in komunikacijskih oblik, ki nagovarjajo sodobno mladino. Za izvedbo pastoralno-teološke analize se opiramo na ugotovitve družboslovnih raziskav o religioznosti mladih in ta spoznanja povezujemo s trenutnimi nauki Katoliške Cerkve. Poleg tega vključujemo nove ideje iz javnega diskurza, namenjene izboljšanju pastoralne oskrbe mladih. Končni cilj je ponuditi uporabne ideje za razvoj učinkovitega odziva na izzive, ki jih predstavlja sekularizacija, s čimer krepimo in ohranjamo krščansko vero med mlajšo generacijo.
Keywords: druž-beni apostolat; evangelisation; evangelizacija; mladina; mladinska pastorala; secularisation; sekularizacija; social apostolate; youth; youth ministry