E-knjige - Eržen, Matjaž (Knjižnica, 2011)
Namen: Preučiti splošno stanje na področju elektronskih knjig (e-knjig), ki jih nudijo knjižnice Univerze v Ljubljani, ter izpostaviti probleme, s katerimi se srečujejo pri nabavi in obdelavi oziroma upravljanju zbirk tega gradiva. Metodologija/pristop: Predstavljena je analiza stanja na osnovi podatkov, dostopnih s spletnih mest nekaterih knjižnic in portala DiKUL, ki smo jih dopolnili s podatki, posredovanimi od posameznih knjižnic. Rezultati: Knjižnice Univerze v Ljubljani se soočajo s podobnimi dilemami, kot jih navaja tuja strokovna literatura, posebej problematični so izbira poslovnega modela, zbiranje in obdelava statističnih podatkov uporabe, kvaliteta bibliografskih zapisov in dostop do gradiva. Omejitve raziskave: Razbita organizacijska struktura knjižnične mreže Univerze v Ljubljani ter posledično neenotni postopki nabave in obdelave oziroma upravljanje e-knjig ter veliko število administratorjev otežujejo pridobivanje podatkov in celostno načrtovanje ter oblikovanje knjižničnega fonda. Izvirnost/uporabnost raziskave: Z rezultati analize smo dobili boljši pregled stanja e-knjig v knjižnicah Univerze v Ljubljani, podana je tudi iniciativa za bolj poenoten sistem in načrtovanje aktivnosti za boljšo dostopnost e-knjig.
Keywords: e-knjige; elektronske knjige; bibliografski zapisi; MARC; COMARC; statistični podatki; knjižnice; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani