Determination of critical conditions for contact reliability of Ag-base contact material - Bizjak, Martin (Informacije MIDEM, 1996)
Raziskana je možnost, da se v relejih za preklapljanje električnega toka malih moči namesto dražjega gradiva za kontakte na osnovi Au uporablja gradivo na osnovi Ag. Za raziskavo so bili uporabljeni komercialno dobavljivi vzorci sledečih gradiv: AgNi 0.15, Ag/Ni 10 in Ag/CdO 10. Površina vzorcev je bila predhodno obdelana z različnimi čistilnimi postopki. Spodnja meja za zanesljivo preklapljanje kontaktov iz vzorčnega gradiva je bila ocenjena z meritvijo odvisnosti med kontaktno silo in kontaktno upornostjo, ter odvisnosti med tokom skozi sklkenjen kontakt in razliko potenciala na njem pri različnih pogojih okolja in stanja kontaktne površine.
Keywords: Electronika; električni kontakti; elektronika; materiali; merilni sistemi