Prekrški podjetnika in družbe z omejeno odgovornostjo ter njunih odgovornih oseb po ZGD-1 - Polajžar, Aljoša (Podjetje in delo, 2022)
Prispevek obravnava prekrške po ZGD-1 in odgovornost zanje s strani podjetnika in družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) ter njunih odgovornih oseb. Med subjektoma je pomembna razlika v uveljavljanju odgovornosti za prekršek, saj (glede na prakso Vrhovnega sodišča) podjetnik kot nosilec podjema (ker je fizična oseba) ne odgovarja za prekršek (kot bi odgovarjala pravna oseba) zgolj na podlagi prvega odstavka 14. člena ZP-1 (pridružitvena odgovornost pravne osebe). Prav tako so za podjetnika in pravne osebe po ZP-1 različni razponi glob, ki se lahko predpišejo za prekršek. Ob analizi konkretnih prekrškovnih določb po ZGD-1 ugotavljamo, da je v razvoju materije ZGD prihajalo do različnih ureditev prekrškovnih določb glede vprašanja, katere kršitve ZGD-1 upravičujejo prekrškovno sankcioniranje in katere naj se "sanirajo" z drugimi (civilnimi, korporacijskimi) instituti. Večina prekrškov, vezanih neposredno na d. o. o., je bila uvedena šele z novelo ZGD-1I. Ob upoštevanju smiselne uporabe določb d. d. za d. o. o. so za d. o. o. lahko relevantni tudi nekateri prekrški, ki primarno zadevajo d. d. (prekrški nadzornega sveta, če ga d. o. o. ima, ipd.).
Keywords: družba z omejeno odgovornostjo; načelo sorazmernosti; odgovorna oseba; odgovornost za prekršek; podjetnik; prekršek; sankcija za prekršek