Predolga pot do prvega slovenskega zakona o knjižnicah iz leta 1961 - Gabrič, Aleš (Knjižnica, 2000)
Javne knjižnice so bile do sprejema prvega slovenskega zakona o knjižnicah večinoma del društev ali odborov političnih organizacij, tako da enotnega načrtovanja razvoja knjižnic ni moglo biti. Prvi koncept zakona, ki bi obvezoval upravne organe, da finančno podpirajo knjižnice na svojem teritoriju, je bil napisan že leta 1951, toda do sprejema izpopolnjenega zakona je prišlo šele deset let kasneje. Odlaganje sprejetja zakona je podaljševalo krizo knjižnic, pa čeprav so knjižničarji z osnutkom zakona jasno nakazali izhod iz krize. Zaradi zamud pri zakonskem urejanju odprtih vprašanj je Društvo bibliotekarjev Slovenije usmerilo razvoj večjih knjižnic po sodobnih predpisih, ne da bi čakalo na sprejem zakona.
Keywords: knjižničarstvo; ljudske knjižnice; statute; zakoni; Slovenia; Slovenija; 1961