Political communication in post-truth society - Gorenc, Nina (Ars et humanitas, 2020)
Članek je utemeljen na raziskavah ameriških predsedniških volitev leta 2016, ki so postale simbol postresničnostnega obdobja. Predstavlja pregled literature na temo volitev in pomaga razumeti vpliv, ki ga je računalniška propaganda imela na izid volitev in obnašanje volivcev. Članek se začne z definicijo postresničnostne družbe in z njo povezanih konceptov, kot so lažne novice in računalniška propaganda. Poglobi se v spremembe, ki jih je politična komunikacija doživela v digitalnem okolju, in analizira vlogo socialnih medijev v volitvah leta 2016. Prouči tudi spremljajoče pojave postresničnostne družbe, kot sta banalnost politike in izguba kredibilnosti političnih akterjev. Po pregledu literature se zdi, da so socialni mediji sicer postali pomemben dejavnik na političnem odru, vendar zaenkrat še niso prevladujoč vir političnih informacij ali vpliva na obnašanje volivcev. Članek prinaša dva pomembna prispevka: s pomočjo koncepta postresničnostne družbe analizira vlogo računalniške propagande v predsedniških volitvah 2016, obenem pa skuša razložiti paradoks splošne politične apatije na eni strani in povečanega političnega aktivizma na drugi. Da bi bili pri soočanju z omenjenimi izzivi uspešni, jih moramo najprej prepoznati in razume
Keywords: boti; lažne novice; Political communication; politična propaganda; Politično komuniciranje; postresničnost; računalniška propaganda