Model kanonizacije evropskih kulturnih svetnikov - Dović, Marijan (Primerjalna književnost, 2012)
Razprava predstavi nov model za preučevanje kanonizacije evropskih "kulturnih svetnikov". Model vključuje študij kanoničnih "potencialov" kandidata ("vitae"), kanonizacijo v ožjem smislu - tako njene konstitutivne oz. afirmativne vidike ("inventio") kot tiste, ki zagotavljajo nenehno reprodukcijo kanoničnosti ("cultus") - ter širše družbene implikacije omenjenih procesov ("virtutes").
Keywords: evropska književnost; nacionalne književnosti; kanonizacija; literarni kanon; kulturni spomin; kulturni svetniki; nacionalna identiteta; nacionalni pesniki