Habermas vs. Noelle-Neumann - Wendelin, Manuel (Javnost (Ljubljana), 2009)
Ideja javne sfere je pomembna osnova sodobnih zahodnih samopodob in predmet komunikoloških teorij. Habermas in Noëlle-Neumannova sta dva izmed najbolj priznanih predstavnikov tega področja. Svoja pristopa sta razvila v istem družbenem kontekstu šestdesetih let prejšnjega stoletja v Zahodni Nemčiji. Kljub temu pa obstajajo temeljne razlike med obema konceptualizacijama javne sfere. Članek poskuša osmisliti razlike s primerjavo biografije avtorjev in hipotezo, da obstaja močna povezava življenjsko izkušnjo avtorja in njegovo teorijo. Uporabljen je sistem kategorizacije, ki temelji predvsem na Bourdieujevem pojmu habitusa, dopolnjenega z generacijskimi pristopi sociologije znanja. Ugotovitve kažejo, da je teoretske razlike med Habermasom in Noëlle-Neumannovo mogoče razumeti kot posledico različnega socialnega porekla in razlik v njuni akademski socializaciji. Navsezadnje sta še bolj pomembni nasprotujoči si izkušnji avtorjev z javnostjo na eni ter generacijskim prepadom med njima, na drugi strani. Ker teorije javne sfere upravičujejo idejo demokracije, je zanimiva povezava, ki kaže, da sta teoriji odvisni od družbenih okolij.
Keywords: javnost; javna sfera; odnosi z javnostmi; množično komuniciranje; communication sciences; komunikologija