Otroci, rojeni po oploditvi z biomedicinsko pomočjo - Kornhauser-Cerar, Lilijana (Medicinski razgledi, 2005)
Od uvedbe oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) se nekateri sprašujejo, alibi način oploditve lahko neugodno vplival na potek nosečnosti in na izid pri otroku. Danes obstajajo prepričljivi dokazi le za večjo pogostnost mnogoplodnih nosečnosti, bodisi kot posledica prenosa več zarodkov ali delitvezarodka po prenosu v maternico. Mnogoplodna nosečnost pa je povezana s povečanim tveganjem za prezgodnji porod in posledično z večjo obolevnostjo in umrljivostjo novorojenčka. Glede na raziskave je tudi pri enojčkih po OBMP tveganje za prezgodnje rojstvo, nizko porodno težo in zahiranost večje kot privrstnikih, rojenih po spontani oploditvi. Pri plodovih in otrocih po oploditvi z metodo neposrednega vnosa semenčice v citoplazmo jajčne celice najbi bilo več prirojenih napak, vendar ni dokazov, ali gre za posledico metode same ali za posledico dejavnikov, povezanih z neplodnostjo staršev, aliprepletanja obeh vzrokov. Za nekatere od izidov (pojav redkih epigenetskih okvar, za nekatere bolezni novorojenčka, prirojene napake, retinoblastom in razvojni zaostanek) danes podatki niso zanesljivi, saj niso bili potrjeni z rezultati ciljanih raziskav, ki bi vključevale dovolj veliko število otrok za določen izid. Zelo malo je dokazov, da bi OBMP lahko pomenila večje tveganje za razvoj rakavih in kroničnih bolezni, za učne in vedenjske motnje ali da bi lahko vplivala na kasnejšo plodnost potomcev. Velike, pravilno načrtovane raziskave z dolgotrajnim spremljanjem bodo v prihodnosti omogočile razločevatiučinke zdravljenja od vplivov neplodnosti ter pokazale področja, kjer bi lahko postopke OBMP še izboljšali in s tem zmanjšali tveganje za neugoden izid pri otroku.
Keywords: Fertilization In Vitro; Nedonošenček; Nosečnost večplodna; Embryo Transfer; Novorojenček z nizko porodno težo; Pregnancy, Multiple; Oploditev in vitro; Infant, Premature; in vitro fertilization; Infant, Low Birth Weight; Zarodek, prenos; Infant Mortality; Anomalije; Abnormalities; Dojenček, umrljivost; Developmental Disabilities; Novorojenček; Infant, Newborn; Razvojne motnje; dojenčki; child; otroci; fertilization; oploditev; umetna oploditev; tveganje