Vpliv digitalnih aplikacij in likovne umetnosti na razumevanje zgradbe atoma - Bervar, Tanja (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Cilj vsakega učitelja je zagotoviti kvalitetno poučevanje in s tem ponuditi učencem boljše možnosti za usvajanje učnih vsebin. Učinkovito poučevanje zahteva sodobne pristope, kot sta kontekstno in medpredmetno poučevanje ter uporaba digitalnih tehnologij (DT). Medpredmetno povezovanje kemije in likovne umetnosti omogoča celovitejše razumevanje abstraktnih kemijskih pojmov. Raziskava je preučevala vpliv uporabe DT in umetniških pristopov pri pouku kemije. Pri tem so učenci osmega razreda spoznavali zgradbo atoma z uporabo simulacij ter z izdelavo modelov atomov. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako takšni pristopi vplivajo na razumevanje, motivacijo in sodelovanje učencev. Raziskava je pokazala, da kombinacija DT in ustvarjalnih metod izboljšuje razumevanje zgradbe atoma, pri čemer je bila izdelava modela posebej učinkovita. Raziskava, ki je temeljila na kvantitativni metodi, je vključevala 88 učencev osmega razreda OŠ Brežice. Ugotovitve bodo prispevale k boljšemu razumevanju vloge DT, medpredmetnemu povezovanju in kontekstnemu poučevanju kemije ter spodbudile učitelje k vključevanju inovativnih pedagoških pristopov za izboljšanje učnega procesa.
Keywords: atomic structure; atomska zgradba; chemistry; contextual teaching; cross-curricular integration; digital simulations; Digitalna pismenost; digitalne simulacije; fine arts; kemija; kontekstno poučevanje; likovna umetnost; medpredmetno povezovanje; Osnovnošolsko izobraževanje