Nacionalna raziskovalna infrastruktura Središča ELIXIR-SI - Leskošek, Branimir (Informatica Medica Slovenica, 2024)
Kohezijski infrastrukturni projekt ELIXIR-SI RI-SI-2 je omogočil nadgradnjo nacionalne raziskovalne infrastrukture (RI) ELIXIR-SI za vede o življenju. Infrastruktura RI Središča ELIXIR-SI (https://elixir-slovenia.org) sedaj obsega (1) nacionalno podatkovno vozlišče za področje ved o življenju, (2) osrednji laboratorij za sekvenciranje naslednje generacije in laboratorij za posameznocelične analize ter (3) središče za izobraževanje s področja ravnanja s podatki, bioinformatike in laboratorijskih delotokov. Izvajamo mnoge laboratorijske in bioinformacijske analize z uporabo ustreznih orodij in storitev. Optimizirali smo vse korake več eksperimentalnih delotokov (pridobivanje vzorcev, priprava in izvedba laboratorijskega dela, preverjanje kakovosti, bioinformacijska analiza). Z generiranimi podatki se ravna v skladu z določili odprte znanosti in načeli FAIR, kar omogoča njihovo boljšo izrabo. Infrastruktura RI Središča ELIXIR-SI je primerna za vse vrste temeljnih in aplikativnih raziskav, izobraževalne tečaje, študentske vaje ter praktično delo v okviru raziskovalnih, diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog. Je del evropske mreže ELIXIR (https://elixir-europe.org). V članku prikazujemo raziskavo o uporabi RI ELIXIR pri objavah raziskovalnih člankov.
Keywords: bioinformatics; bioinformatika; data management; ravnanje s podatki; raziskovalna infrastruktura; research infrastructure; Slovenia; Slovenija