Women's representation in politics in South Eastern Europe - Rashkova, Ekaterina R. (Teorija in praksa, 2017)
Kvote naj bi bile najučinkovitejše sredstvo za promocijo enakosti spolov. V članku preučujeva šest držav Jugovzhodne Evrope, kjer so bile kvote ali ponovno uvedene (po opustitvi kvot iz komunističnega obdobja) ali prvič uvedene. Pri predstavljanju originalnih podatkov deskriptivnega predstavništva žensk v parlamentih sva ugotovili pomembne razlike v regiji. V nasprotju z državami Zahodne Evrope, kjer je predstavništvo žensk višje v levih in sredinskih strankah, se tu desnosredinske stranke zastopane z največ ženskami. Da bi lahko raziskali posebne fenomene te regije in ugotavljali raznolikost znotraj nje, preučujeva tako kvote kot tudi kulturni in zgodovinski kontekst.
Keywords: Jugovzhodna Evropa; Political representation; Politično predstavništvo; spolne kvote; woman; Women in politics; ženske; Ženske v politiki