Biomehanika in fiziologija veslanja na simulatorju - Bolha, Marko (Šport (Ljubljana), 2023)
Veslaški simulator je pogosto uporabljeni pripomoček v veslaškem trenažnem procesu. Uporaba simulatorja omogoča učenje veslaške tehnike ali izvajanje specifičnih veslaških treningov. Trenutno se v trenažnem procesu uporablja več različic simulatorjev, pri čemer poznavanje razlik med njimi omogoča optimizacijo trenažnega procesa. Ta prispevek se osredotoča na dejavnike, ki vplivajo na tekmovalni rezultat pri veslanju na simulatorju. V prvem poglavju so opisani delovanje in značilnosti najpogosteje uporabljenih simulatorjev. Sledi poglavje o fizioloških omejitvenih dejavnikih. Zadnje poglavje je posvečeno meram biomehanske učinkovitosti veslanja. Poznavanje fizioloških omejitvenih dejavnikov in biomehanskih mer učinkovitosti veslanja omogoča trenerjem optimizacijo trenažnega procesa pri prizadevanjih za čim boljši rezultat.
Keywords: Concept II; RowPerfect; simulacija; šport; trenažna obremenitev; učinkovitost; ustroj ergometra; veslanje; zmogljivost