Land as an indicator for national resource based policy issues - Gertel Groome, Shulamith (Družboslovne razprave, 2019)
Ta interdisciplinarni geografsko-prostorski pregled predstavlja konceptualno podlago za raziskovanje politik dodeljevanja naravnih dobrin na primeru poselitvenih (prostorskih) virov. Načela kolektivnih nasproti individualnim pravicam do teh virov lahko postavljajo moralne dileme za tiste, ki o tem odločajo. Takšen konflikt interesov lahko spodbuja "dvoumno" odločanje, če ni jasnih smernic za izvajanje distributivnih politik, ki bi bile usposobljene za izvajanje podpor večkulturne vključljivosti etnično izključujočim skupinam. Obravnavan je primer izraelske poselitvene (prostorske) politike glede arabskih in ultraortodoksnih manjšinskih skupin. Analiza je podprta z uporabo primarnih in sekundarnih virov ter statističnih podatkov o politični pripadnosti, dohodku, stanovanjskih stroških in lokacijskih preferencah. Če je zemljišče primeren kazalnik za sicer politično dvoumno zastavljene družbeno-prostorske dileme o naravi virov, bi morale nadaljnje procesualne analize politik pokazati, kako in na katerih stopnjah se sprejemajo odločitve o distribuciji zemljiških (prostorskih) virov.
Keywords: Družbena geografija; družbeno-prostorski nadzor; Human geography; Naravni viri; Natural resources; prostorska neenakost; prostorska politika; Prostorska sociologija; prostorski vir; Spatial sociology