Teoretične osnove poskusa izoblikovanja psihološkega profila škofa dr. Vekoslava Grmiča - Bohak, Janko (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2023)
Ko sem bil povabljen, da se na simpoziju pridružim tistim, ki jim je bil Vekoslav Grmič na ta ali drugačen način blizu, sem dolgo razmišljal, kako ga naj predstavim s svojega psihološkega in psihoanalitičnega vidika in pri tem presežem svoje spomine in osebne vtise. Pri tem sem se naslonil na psihoanalitika Fritza Riemana in njegovo knjigo Osnovne oblike strahu. Druga opora mi je bila njegova doktorska disertacija na temo Teološka vsebina strahu v eksistencializmu. Zavedam se, da je to prvi poskus in da si Grmič kot večplastna in izjemna osebnost zasluži še več naslednjih.
Keywords: Grmič, Vekoslav; minljivost; negotovost; psihološki vidik; slovenski škofi; strah; teologija