Zdravstvenovzgojna dejavnost zdravstvenih organizacij v Sloveniji in vloga medicinskih sester pri izvajanju in beleženju le-te - Žalar, Aleksandra (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Prispevek nas seznani z nekaterimi elementi definicije zdravstvene vzgoje in promocije zdravja. Opisana sta namen in razvoj enotnega evidentiranja zdravstvenovzgojne dejavnosti, ki jo beležimo na predpisanih evidenčnih obrazcih. Navedene so zakonske podlage za izvajanje in evidentiranje zdravstveno vzgojne dejavnosti zdravstvenih organizacij v Sloveniji, na podlagi katerih so izvajalci dolžni beležiti podatke o izvajanju zdravstvenovzgojne dejavnosti. Podatke o tej dejavnosti za Slovenijo zbirajo na Oddelku za zdravstveno vzgojo pri Inštitutu za varovanje zdravja R Slovenije, le-ta pa na podlagi zbranih podatkov opravi vsakoletno analizo dejavnosti. V prispevku so prikazane zdravstvenovzgojne dejavnosti zdravstvenih organizacij v Sloveniji za obdobje od 1990 do 1992 in od 1996 do 1998 ter za leto 1999. Prispevek opisuje pomembno vlogo medicinskih sester priizvajanju in evidentiranju zdravstvenovzgojne dejavnosti. Iz analize podatkov o tej dejavnosti v Sloveniji je razvidno, da so v vseh zgoraj omenjenih obdobjih medicinske sestre najpogostejše izvajalke zdravstvenovzgojne dejavnosti.
Keywords: Health education; Health services; medicinske sestre; Nurses; zdravstvena nega; zdravstvena vzgoja; zdravstvene službe