Secondary structure of RNA - Uršič, Urša (Matrika, 2020)
Ribonukleinske kisline (molekule RNA) so kompleksne biopolimerne molekule, zgrajene iz štirih glavnih gradnikov, imenovanih nukleotidi (adenin (A), citozin (C), gvanin (G) in uracil (U)). Nukleotidi med seboj tvorijo bazne pare z vodikovimi vezmi, ki so najmočnejše med A-U in C-G, lahko pa nastanejo med mnogo različnimi kombinacijami, glede na zaporedje nukleotidov na verigi RNA. Tvorjenje baznih parov je najpomembnejši dejavnik zvijanja RNA molekul v sekundarno strukturo, kar privede do mnogo različnih funkcij RNA molekul. Raziskave so usmerjene v napovedovanje sekundarne strukture, saj bi boljše razumevanje zvijanja lahko privedlo do napredka pri razumevanju delovanja bioloških sistemov, kot tudi odkrivanja novih možnosti za bionanotehnološka orodja.
Keywords: biopolimeri; biopolymers; nucleotides; nukleotidi; ribonucleic acids; ribonukleinske kisline; RNA nucleotide sequence; veriga RNA