Vpliv 8-tedenskega programa športne vadbe na gibalne sposobnosti in telesne značilnosti žensk s prekomerno telesno maso ter posebnosti testiranja - Glavač, Ana (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv 8-tedenske športne vadbe na gibalne sposobnosti in telesne značilnosti žensk s prekomerno telesno maso ter ugotoviti posebnosti pri testiranju tovrstne populacije. V vzorec smo vključili 13 žensk s prekomerno telesno maso (povprečna masa je bila 110,2 kg), z ITM večjim od 30 kg/m2, ki so bile stare 31,9 +- 4 let. Preizkus gibalnih sposobnosti je bil sestavljen iz 9 testov, s katerimi smo preverjali gibljivost, vzdržljivost v moči in aerobno vzdržljivost. Za merjenje telesne mase in sestave telesa (odstotek telesne maščobe in mišično maso) smo uporabili Tanito (model BC 601, Illinois, ZDA), ženskam pa smo izmerili tudi telesno višino in obsege trebuha, pasu in bokov. Podatke smo analizirali v programu IBM SPSS 21. Razlike med začetnim in končnim stanjem smo preverjali s t-testom za odvisne vzorce na ravni 5 % statističnega tveganja (p <_ 0.05). Rezultati raziskave kažejo, da že 8-tedenski vadbeni program statistično značilno vpliva na spremembe v telesni sestavi in telesnih zmogljivosti žensk s prekomerno telesno maso.
Keywords: debelost; exercise program; fitenss tests; fitnes testi; obesity; overweight people; prekomerna telesna teža; sport; šport; športna vadba