Vloga zdravnika družinske medicine v obvladovanju neželenih učinkov zdravil - Zelko, Erika (Farmacevtski vestnik, 2015)
Predpisovanje zdravil je stalnica dela zdravnika družinske medicine. Staranje populacije, uporaba prehranskih dopolnil, izdelkov rastlinskega izvora, polimorbidnost in polifarmakoterapija zahtevajo od zdravnika veliko znanja, časa ter poznavanje orodij za kakovostno predpisovanje zdravil. Nepoznavanje neželenih učinkov zdravil lahko poslabša zdravstveno stanje bolnika, vodi v dodatno medikacijo in nepopravljivo škodo za organizem ali celo povzroči smrt. Namen prispevka je opredelitev vloge zdravnika družinske medicine v obvladovanju neželenih učinkov zdravil.
Keywords: družinska medicina; Family Physician; neželeni učinki zdravil; adverse drug reactions; predpisovanje zdravil; prescribing drugs; polifarmakoterapija; polypharmacy