Structural positions, hierarchies, and perceptions of gender equality - Mihajlović Trbovc, Jovana (Družboslovne razprave, 2022)
Na podlagi študije o enakosti spolov v raziskovalni organizaciji v vzhodnoevropski postsocialistični državi članek nakazuje, da vse večja prekarizacija akademskih delovnih mest in projektno delo ustvarjata dinamiko na delovnem mestu, ki jo je treba vključiti v analizo v konkretnem okolju. Rezultati raziskave med zaposlenimi na ZRC SAZU, opravljeni na podlagi anketnega vprašalnika, kažejo, da položaj v akademski hierarhiji in strukturi ter vrsta delovnega režima oblikujejo mnenja zaposlenih. Najbolj izrazite razlike v mnenjih se kažejo med raziskovalkami na nižjih pozicijah, ki so najmanj zadovoljne s svojim položajem, in raziskovalci na viših pozicijah, ki najmanj pogosto prepoznavajo spolne neenakosti. Raziskava je pokazala tudi pomembne razlike v pogledih med ženskami, ki delajo kot raziskovalke, in tistimi, ki delajo v administraciji. Rezultati kažejo, da analiza ki upošteva sile neoliberalnega akademskega trga, omogoča osvetlitev režimov neenakosti, ki se udejanjajo prek razmerja med delom in družbeno reprodukcijo, in ne prek identitetnih kategorij kot takih
Keywords: enakost spolov; gender equality; intersectionality; intersekcionalnost; precarious employment; prekarno delo; research centres; Slovenia; Slovenija; znanstvenoraziskovalni centri