E-knjige v okolju Univerze v Ljubljani - uporabni priročniki ali slepa ulica - Eržen, Matjaž (Knjižnica, 2007)
E-knjige so sestavni del digitaliziranega gradiva, ki je na voljo uporabnikom visokošolskih knjižnic. Glede na pričakovanja založnikov pa očitno ne dosegajo nivoja uporabe v primerjavi z e-revijami, ki so se uveljavile že pred tem. Opisane so izkušnje CTK z raznimi ponudniki in različnimi modeli ponudbe e-knjig ter podrobneje predstavljeni rezultati enoletne uporabe e-knjig ponudnika NetLibrary, ki je dostopno uporabnikom visokošolskih knjižnic Univerze v Ljubljani. Rezultati uporabe, primerjave in izkušnje prikazujejo nekatere možne vzroke ter nakazujejo rešitve, ki naj bi prinesle boljšo uporabo tega gradiva.
Keywords: elektronske knjige; visokošolske knjižnice; digitalne knjižnice; statistični podatki