Digitising the public sphere - Gripsrud, Jostein (Javnost (Ljubljana), 2009)
Razprava o tem, kako uvedba in delovanje digitalnih medijev in interneta vplivata na demokracijo, poteka že dve desetletji. Izhajajoč iz perspektive demokratične teorije in posebej teorije javne sfere članek oriše dosežena spoznanja in razprave o dveh ključnih zadevah - participaciji in strukturi. Upoštevaje teoretične in empirične prispevke v tej številki Javnosti-The Public avtor meni, da sicer digitalizacija javna sfere nedvomno prinaša nove razsežnosti in oblike diskurza, vendar pa je njihov prispevek k splošni kakovosti ali zdravju demokracije različen v očeh različnih avtorjev. Potrebno je torej nadaljnje teoretsko delo in morda predvsem več empiričnih raziskav.
Keywords: javni sektor; public sector; javna sfera; democracy; demokracija; communication; komuniciranje; sociologija komunikacij; digitalne komunikacije; internet (računalniško omrežje)