The impact of assumed translation and the quest for a lost original - Kremmel, Stefanie (Stridon, 2021)
Carta de Jamaica (1815) velja za besedilo, ki ponuja najrelevantnejši vpogled v delo in misli južno-ameriškega osvoboditelja Simóna Bolívarja. Ko je rokopis izginil, so zgodovinarjem ostali angleški prevod in domnevni povratni prevodi v španščino, ki so skoraj 200 let pomembno vplivali na španske objave besedila. Pričujoča študija o različicah Carte de Jamaica in besedilih, ki so obkrožala iskanje izvirnika, temelji na uporabi procesnega modela tvorjenja besedila Jana Assmana. Assmanov model je uporaben pri identifikaciji in razumevanju vzgibov za prevajanje besedila ter mnogoterih funkcij različnih prevodov, zato predstavlja pomembno orodje za raziskave o zgodovini prevajanja ključnih političnih, kulturnih ali verskih besedil. Poleg tega prispevek prikazuje tudi, kako paradoksalna je raba in razumevanje prevoda: zasnovan je kot problem, uporabljen kot orodje za analizo, na koncu pa postane rešitev, saj skozi prevod nastane različica, ki je "najbližja" izgubljenemu izvirniku.
Keywords: assumed translation; back-translation; Bolívar, Simón; domnevni prevod; key text; ključno besedilo; povratni prevod; translation history; zgodovina prevajanja