Levels and determinants of youth political participation - Kirbiš, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2018)
Glavni namen pričujoče raziskave je bil 1) analizirati obstoj do sedaj še neraziskanih regionalnih neenakosti v štirih dimenzijah politične participacije mladih v Sloveniji (volilne in nevolilne konvencionalne politične participacije, protestne in civilnodružbene participacije); 2) preučiti makrodejavnike regionalnih neenakosti v politični participaciji; in 3) preučiti regionalno variabilnost dejavnikov politične participacije na individualni ravni. Ugotovili smo obstoj regionalnih neenakosti v politični participaciji mladih, čeprav se je obseg neenakosti razlikoval glede na preučevano dimenzijo participacije. Regionalne neenakosti so večje pri volilni udeležbi in civilnodružbeni participaciji, hkrati pa so regije z višjimi stopnjami ene dimenzije participacije v posameznih primerih nizko na drugi dimenzij.
Keywords: mladina; neenakost; politična angažiranost; regije; severovzhodna Slovenija; Slovenija