Ugotavljanje občutljivosti ultrazvočnega toplotnega merilnika s programskim paketom ANSYS - Boltežar, Marko (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku prikazujemo način in rezultate raziskave merilne občutljivosti ultrazvočnega (UZ) toplotnega merilnika. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna naj bo oblika pretočne merilne celice, da bo zagotovila ustrezno merilno občutljivost. Pri tem smo uporabili simuliranje s programskim paketom ANSYS, ki temelji na metodi končnih elementov (MKE). Z meritvami smo analize zMKE tudi potrdili. Izkazalo se je, da smo s simulacijami dovolj blizu dejanskim razmeram v pretočnem delu toplotnega merilnika, saj so se rezultati dobro ujemali. Končni rezultat izvedenih meritev in simulacij z MKE je prototip merilne celice, ki zagotavlja ustrezno merilno občutljivost toplotnega merilnika oz. toplotnega merilnika.
Keywords: ANSYS; merilniki ultrazvočni; merilniki toplote; občutljivost; paketi programski; ultrazvočni merilniki; toplota; pretok; merjenje