Legitimate multilevel crisis management from the perspective of human rights, minorities, and non-discrimination - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Mediji in znanstvena literatura od leta 2020 omenjajo vplive kriznega upravljanja med pandemijo covida-19 na demokracijo, legitimnost, človekove pravice, manjšine in marginalizirane skupine ter njihove pripadnike, a jih redko podrobneje obravnavajo. Članek obravnava nekatera konceptualna, terminološka in metodološka vprašanja proučevanja teh kompleksnih dinamičnih pojavov z vidika človekovih pravic, varstva manjšin in nediskriminacije v evropskih večnivojskih sistemih. Ugotavlja, da so kvalitativni pristopi najprimernejši za proučevanje percepcij pripadnikov manjšin glede demokratičnosti in legitimnosti kriznega upravljanja.
Keywords: crisis management; človekove pravice in pravice manjšin; družbene manjšine in njihovi pripadniki; human and minority rights; inclusion; krizno upravljanje; LEGITIMULT project; multilevel governance; nediskriminacija; non-discrimination; projekt LEGITIMULT; social minorities and persons belonging to them; večnivojsko upravljanje; vključevanje