Razširjenost in status vrst rodu gladkih plavačev, Graphoderus (Coleoptera: Dytiscidae), v Sloveniji - Ambrožič, Špela (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2015)
Rod gladkih plavačev (Graphoderus) je pri nas dokaj slabo poznan, zato smo v okviru študije zbrali zgodovinske podatke o pojavljanju vrst gladkih plavačev v Sloveniji in s sistematičnim vzorčenjem z novejšimi metodološkimi pristopi ugotoviti današnje stanje razširjenosti in pogostnosti teh vrst v vodnih telesih po vsej državi. Rod gladkih plavačev zajema štiri v Sloveniji relativno redke vrste z najpogostejšima vrstama gladkim (Graphoderus cinereus) in malim plavačem (G. austriacus). Poleg teh dveh sta bila v Sloveniji potrjena le na nekaj lokacijah še ovratniški (G. bilineatus) in barjanski plavač (G. zonatus). Glede na Habitatno direktivo EU sta za varstvo ovratniškega plavača predlagani dve Natura 2000 območji. Glede na nova spoznanja je v članku predlagana tudi revizija kategorij ogroženosti gladkih plavačev na Rdečem seznamu ogroženih vrst v Sloveniji.
Keywords: Graphoderus; Graphoderus bilineatus; naravovarstveno ovrednotenje; ovratniški plavač; višinska razširjenost; zgodovinski pregled