Tight orientably-regular polytopes - Conder, Marston D. E. (Ars mathematica contemporanea, 2015)
Znano je, da ima vsak ekvivelaren abstrakten politop tipa ?$\{p_1, …, p_{n - 1}\}$? najmanj ?$2p_1 … p_{n - 1}$? praporov. Politopi, ki dosežejo to spodnjo mejo, se imenujejo tesni. Tukaj raziskujemo pogoje, pri katerih obstaja tesen orientabilno-regularen politop tipa ?$\{p_1, …, p_{n - 1}\}$?. Pokažemo, da je potrebno in zadostno, da sta pri vsakem lihem številu ?$p_i$? tako ?$p_{i - 1}$? kot ?$p_{i + 1}$? (kadar sta definirana) soda delitelja števila ?$2p_i$?.
Keywords: abstract regular polytope; abstrakten regularen politop; ekvivelaren politop; equivelar polytope; flat polytope; ploščat politop; tesen politop; tight polytope