Svinec v krvi tri leta starih otrok, ki živijo na območju Zgornje in Spodnje Mežiške doline - Eržen, Ivan (Zdravstveno varstvo, 2005)
Uvod: Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je koncentracija svinca v krvi otrok, ki živijo v Mežiški dolini potem, ko so bili pred več kot desetimi letiuvedeni različni ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti prebivalcev svincu iz okolja. Metoda dela: V raziskavi so sodelovali otroci, ki so ob dopolnjeni starosti treh let od decembra 2001 do junija 2002 prišli na preventivni zdravstveni pregled. Starši so bili z namenom raziskave seznanjeni in so soglašali z vključitvijo njihovih otrok. Vzorec krvi, v katerem je bil določensvinec, je bil odvzet iz prsta. Rezultati: Sodelovalo je 47 otrok iz območja Mežiške doline. Več kot tretjina je imela koncentracijo svinca v krvi nad 100 g/l. Rezultati kažejo na statistično značilno večjo koncentracijo (mediana in aritmetična sredina) svinca v krvi med otroki iz Zgornje Mežiške doline v primerjavi s tistimi iz Spodnje Mežiške doline (p<0.001). Zaključek: Rezultati zahtevajo takojšnje ukrepanje na individualni ravni, hkrati pa so koristni za nadaljnje raziskovanje in spremljanje stanja onesnaženosti in obremenjenosti prebivalcev Mežiške doline s svincem. Posredno tudi omogočajo ocenjevanje učinkovitosti ukrepov, ki so bili sprejeti za zmanjšanje izpostavljenosti prebivalcev svincu.
Keywords: child; diagnostika; kri; Mežiška dolina; onesnaženost okolja; otroci; svinec; toksičnost; vsebnost