Vpliv toplotne obdelave na mikrostrukturo in trdoto jekla X20CrMoV121 - Skobir, Danijela (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Raziskave na ceveh, ki so bile izrezane iz temperaturo najbolj obremenjenega dela v 325 MW parnem kotlu TE Šoštanj, so pokazale, da je v ceveh , premera 40 mm, izdelanih iz jekla vrste X20CrMoV121, deformacijska odpornost pri 100-urni statični obremenitvi pri temperaaturi 580°C štirikrat manjša na plamenski kot na dimni strani cevi. V tej raziskavi želimo opredeliti, ali je vzrok za zelo izrazito spremembo deformacijske sposobnosti v podstrukturi, ki je rezultat preureditve dislokacijske podstrukture, nastale pri toplotni obdelavi cevi, ali pa mogoče tudi v tem, da na enem delu cevi nastajajo počasneje izločki obstojnejših karbidov molibdena in vanadija.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: jeklo; cevi; mikrostruktura; trdota