Strengths and weaknesses of women's religious peace-building (in Slovenia) - Furlan-Štante, Nadja (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
Prispevek v prvi vrsti opozarja na pomen vključevanja žensk in njihovih glasov v medreligijski dialog ter v procese religijske izgradnje miru. Z metodologijo hermenevtičnega ključa feministične teologije analizira primera dobre prakse religijske izgradnje miru (Zemzem in Svetovni molitveni dan žensk % slovenska sekcija) v slovenskem (krščansko-muslimanskem religijskem) kontekstu. Ob tem kritično analizira prednosti in slabosti teh primerov ter opozori na pomen dekonstrukcije in transformacije negativnih (spolnih) stereotipov in predsodkov, ki se prenašajo tudi po in preko sicer pomembnih opisanih ženskih religijskih iniciativ. Ob tem opozori na različne modele in poti medreligijskega dialoga (tipologije verskega ekskluzivizma, inkluzivizma in pluralizma), ki razlagajo dialoške napetosti med odprtostjo in identiteto ter vzpostavitvijo ravnotežja med zvestobo lastni religiji in odprtostjo do drugih. Model feministične teologije zavrača ekskluzivističen in inkluzivističen pristop teologije religij, na podlagi kritičnega argumenta, da oba ponavljata in promovirata superiornost ene religije (krščanstva) nad drugimi religijami in poziva k pluralističnemu modelu ter preseganju diskriminatornih modelov in praks.
Keywords: feminist theology; feministična teologija; feminizem; interreligious dialogue; medreligijski dialog; religije; religijska izgradnja miru; religious peacebuliding; teologija; theology; women; ženske