La dialectométrisation de l'ALF - Goebl, Hans (Linguistica (Ljubljana), 2000)
Študija predstavlja prve dosežke dialektrometrizacije, se pravi, analize dejanskega jezikovnega stanja na podlagi primerjanja gradiva, ki ga daje Jezikovni Atlas Francije (ALF), delo Julesa Gilliérona in Edmonda Edmonta. Upoštevanih je bilo vseh 638 eksploriranih točk za ALF in kakih 40% originalnih kart tega atlasa. Iz tega je izđla začasna predloga 638 krajev in 1421 "delovnih zemljevidov" in nabrano gradivo je bilo predmet običajnih dialektometričnih izračunov (izračun podobnosti, izračun oddaljenosti, značilni parametri porazdeljenih podobnosti, itd.). Pripspevek spremlja 12 zemljevidov krajevnih situacij in en zemljevid stereografičnega relijefa. Vsi so izdelanih v barvah, in od teh kažejo štirje analize podrobnosti glede na neko določeno točko ALF, en zemljevid se nanaša na analizo povezanosti ali enakega rezultata v svežnju izoglos, medtem ko omogočajo preostale karte presojo jezikovnega mednarečnega sovplivanja (ali tudi mešanja) med seboj boljali manj oddaljenih si točk. V tej analizi se ugotavlja, da rezultati doalektometrične sinteze niso odvisni od narave uporabljenega korpusa (npr. odvokalizma, konzonantizma ali leksike) in da je potemtakem jezikoslovno urejanje prostora, kot si ga človek organizira, enako za glasove kot za besede.
Keywords: France; Francija; francoščina; French; jezikovni atlasi; štidije