Računalniško upravljanje z obdelovalnimi orodji v orodjarni, podprto s simulacijo - Debevec, Mihael (Strojniški vestnik, 2003)
V proizvodnih stroških orodjarn pomenijo rezalna orodja, poleg samih obdelovalnih centrov, največji delež stroškov. Po večini slabo urejeno skladiščenje ter slab pregled stanja rezalnih orodij se kaže v premajhni zasedenosti obdelovalnih centrov ter v relativno velikih stroških za rezalna orodja. Z dobro organiziranimin računalniško podprtim upravljanjem obdelovalnih orodij je mogoče le stroške zmanjšati, vendar to še vedno ni dovolj za učinkovito načrtovanje proizvodnje. Zato je namen tega prispevka osvetliti to področje, prikazati koncept računalniškega upravljanja z obdelovalnimi orodji, podprtega s simulacijo (RUOS) in predstaviti glavne značilnosti sistema RUOS, ki je plod raziskovalno-razvojnega dela laboratorija LASIM v sodelovanju s slovensko orodjarno.
Keywords: sistemi upravljalni; baze podatkov; proizvodnja; simuliranje; mreže Petri; rezalna orodja; management; upravljanje; avtomatizacija; simulacija; Petrijeve mreže