Slovenian Styria in the narrative sources of 13th century - Bele, Martin (Acta Histriae, 2015)
Pri narativnih virih gre za vire napisane v pripovedni obliki. Ko je govora o narativnih virih 13. stoletja, ki se tičejo prostora današnje slovenske Štajerske, je v prvi vrsti treba omeniti anale, ki so nastali v avstrijskih samostanih. Beležili so dogajanje lokalnega značaja, občasno pa najdemo v njih tudi podatke v zvezi s širšim vzhodnoalpskim prostorom. Vsi so bili pisani v latinščini. Plemiči, ki so v obravnavanem času spadali v okvir štajerske vojvodine se v njih omenjajo le kot skupina. Poleg kronik, je treba obravnavati laika Ulrika Liechtensteinskega, rojenega v začetku 13. stoletja. Za nas je pomembna njegova epska pesnitev Služba dami (nastala v nemškem jeziku tedanjega časa), v kateri Ulrik v prvi osebi pripoveduje zgodbo viteza, ki se poskuša približati svoji dami. Danes prevladuje mnenje, da gre pri večini opisanih dogodkov za plod domišljije. Ulrik v svojem delu opiše tudi več plemičev s področja slovenske Štajerske. Avtor zadnjega pomembnejšega narativnega vira (imenovanega Avstrijska rimana kronika) je Otokar iz Geule. Kronika obsega obdobje med smrtjo cesarja Friderika II. leta 1250 in letom 1309. Je predvsem zgodovina raznih knezov in plemstva. Poleg dogodkov v vzhodnoalpskem prostoru, opisuje še dogajanje v Sveti deželi in drugod po Evropi. Zaradi velike količine informacij je za zgodovino vzhodnoalpskega prostora v 13. stoletja nepogrešljiv vir.
Keywords: history of Slovenia; zgodovina Slovencev; narativni viri; Styria; Štajerska; Slovenia; Slovenija; 13. st.; primary source; zgodovinski viri