Življenje v spreminjajoči se kitajski urbani pokrajini - Zhang, Juyong (Urbani izziv, 2012)
Dalian je drugo najpomembnejše mesto na jugu province Liaoning na severovzhodu Kitajske. Nekoč je tam stalo naselje Qingniwa, ki so ga med letoma 1858 in 1950 drug za drugim zasedli Britanci, Japonci in Rusi. Vsak osvajalec je v mestu uvedel svoj arhitekturni slog. Rusi so mesto med drugo svetovno vojno odvzeli Japoncem, leta 1950 pa so ga končno vrnili Kitajski. Poletu 1950 je bila večina stavb in območij iz časa ruskega imperija porušena zaradi prenove, ki je potekala v mestu. Največje spremembe so se zgodile po letu 1984, ko so mesto razglasili za posebno gospodarsko območje, zlasti pa v 90. letih 20. stoletja, ko je postal župan Bo Xilai, ki je v mestu uredil parke, avtoceste in krožišča. Tradicionalno grajeno okolje je skoraj izginilo;danes je to sodobno mesto, v katerem se gradijo obsežna stanovanjska naselja. V njem prevladujejo stanovanjske stolpnice, v katerih živi 5,72 milijona prebivalcev. Leta 2011 je bila med 400 prebivalci opravljena anketa, v kateri so morali ti izraziti svoje mnenje o življenju v Dalianu in na njegovem ureditvenem območju ter oceniti svoje življenjske pogoje in stopnjo zadovoljstva s stanovanji. Rezultati ankete so jasno razkrili negotovost večine anketirancev glede spremenljivk, povezanih s kakovostjo stanovanj ter z naravo, s kakovostjo in z dostopnostjo razpoložljivih storitev. Kljub temu je največ anketirancev navedlo, da imajo javni promet, odprte prostore, parke in rekreativne površine na voljo blizu doma.
Keywords: architecture; arhitektura; Dalian; Kitajska; kvaliteta življenja; mesta; urbani razvoj; urbanism; urbanizem