Uporaba Rorschachovega testa v klinični nevropsihologiji - Ožura, Ana (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Rorschachov test je pogosto uporabljan za ocenjevanje osebnosti v sklopu celostnega kliničnopsihološkega pregleda v svetu. Na Nevrološki kliniki v Ljubljani pa ga pogosto uporabljamo kot del nevropsihološke ocene. V članku smo naredili pregled informacij, ki so pomembne za uporabo tega testa v klinični praksi, s poudarkom na njegovi uporabi v nevropsihologiji. Rorschachov test je v preteklosti veljal za kontroverzen inštrument. Predstavljamo povzetek raziskav, ki ugotavljajo njegovo uporabnost ter psihometrične lastnosti. Testa ne pojmujemo le v strogem projekcijskem smislu, temveč opisujemo teoretične preglede kognitivnih procesov, ki so potrebni za reševanje Rorschachovega testa kot testa problemov. Na področju nevropsihologije je število raziskav še precej omejeno. Hkrati test še nima teoretične podlage, ki bi bila osnovana na odnosu med možgani in vedenjem in bi bila potrebna za uvrstitev med nevropsihološke teste. Kljub temu, se v zadnjem času v svetovni literaturi kaže povečano zanimanje za nevrološke korelate procesa odgovarjanja na ta test. V sestavku opisujemo tudi raziskavo pri bolnikih z multiplo sklerozo, ki smo jo z Rorschachovim testom opravili avtorji. Navedene so usmeritve za raziskovanje v prihodnosti.
Keywords: bolniki; multipla skleroza; psihodiagnostika; Rorschachov test; neuropsychology; nevropsihologija; klinična psihologija