Nekateri vidiki stanovanjske problematike v Sloveniji - Božin, Andrej (Naše gospodarstvo, 2012)
Z vidika zagotavljanja ponudbe stanovanj je stanovanjska politika neločljivo povezana z gradbeništvom, ki je pomembna gospodarska panoga. V Sloveniji je svoj največji razcvet gradbeništvo doseglo leta 2008, gospodarska kriza pa je gradbeništvo prizadela bolj, kot v povprečju ostalo gospodarstvo. Gradnja, vzdrževanje stanovanj in bivanje v njih prinašajo tudi številne negativne vplive na okolje. V skladu s EU smernicami, je Slovenija v Nacionalnem akcijskem načrtu za energetsko učinkovitost za obdobje 2008 - 2016, kot svoje cilje opredelila predvsem spodbujanje izboljšanja energijske učinkovitosti stavb ter spodbujanje tehnološkega razvoja na področju materialov, stavbnega pohištva, energetskih tehnologij idr. Za Slovenijo je značilen visok delež lastniško zasedenih stanovanj, kar ima več negativnih posledic. Visok delež lastniških stanovanj je tako eden od pomembnih razlogov za nizko mobilnost ljudi, kar ima negativne posledice tudi na trg delovne sile. Ukrepi stanovanjske politike v Sloveniji, ki so že od ustanovitve Stanovanjskega sklada RS deležni veliko kritike, so v preteklosti vodili zlasti v podporo povpraševanju po stanovanjih in s tem posledično do cenovne precenjenosti stanovanjskih enot. Stanovanjska politika bi se zato morala osredotočiti na uravnovešenje ponudbe in povpraševanja po stanovanjih, ob hkratni usmerjenosti v trajnostno in energetsko učinkovito gradnjo. Kot eno izmed možnosti predlagamo usklajeno delovanje občin z urejanjem komunalno opremljenih parcel ob pomoči sredstev iz evropskih strukturnih skladov ter skladov, ki bodo spodbujali trajnostno usmerjeno gradnjo.
Keywords: okolje; Slovenija; stanovanja; stanovanjska politika; stanovanjsko gospodarstvo; trajnostni razvoj; vplivi